Şcoala

Şcoala "Şoim de Munte" s-a născut din dorinţa de a păstra vie cultura drumeţiilor montane, a interacţiunii pozitive cu natura şi a simţului aventurii. Prin acest proiect se doreşte educarea, atât teoretică cât şi practică a participanţilor, cu privire la tehnici care ţin de drumeţii şi campări montane, dar punem totodată accent mare pe chestiuni morale cum ar fi: interacţiunea în echipă, dezvoltarea abilităţilor de gândire practică, dezvoltarea dexterităţii şi a forţei, ecologie şi multe altele!

Şoim de Munte nu e o şcoală care se concentrează pe educare teoretică, aceasta facându-se doar pentru a aşterne o fundaţie pentru experienţa practică pe care participanţii urmează să o dezvolte. În schimb, procesul de învăţare se face cât se poate de pragmatic, prin exemple practice, jocuri şi ieşiri în natură sau drumeţii.

De ce o şcoală de munte?

În România, deşi există o mulţime de munţi si o varietate mare de trasee, cultura montană este neglijată. Publicul află despre lumea misterioasă a muntelui în mare parte din mass media, unde se prezintă partea periculoasă a acestui hobby: accidente, atacuri de animale, calamităţi naturale, etc., pe când în realitate, aceste lucruri se întâmplă foarte rar şi chiar atunci când se întâmplă e de obicei din cauza lipsei de informaţie, de interes sau de educaţie.

Din această pricină, este necesară o sursă de informaţie de încredere, sursă pe care o poate oferi şcoala noastră. Ne concentrăm în principal pe educarea copiilor, pentru că ei sunt cei care au puterea de învăţare şi răbdarea necesară pentru a stabili fundamentul unei culturi alpine pozitive şi puterea de a educa la rândul lor mai departe.

Cui i se adresează şcoala?

Răspunsul scurt e: oricui! Răspunsul detaliat e puţin mai complex, după cum urmează: primim copii între 7 si 18 ani, dar se pot face grupe de adulţi, unde se vor preda cursuri mai avansate cu ieşiri mai ample, dacă există suficienţi doritori. Copiii sub 7 ani sunt prea micuţi pentru asemenea informaţii sau pentru drumeţii oricât de uşoare. Copiii vor fi împarţiţi pe grupe de vârstă, în următoarele categorii:

  • Pufuleţi: 7-9 ani,
  • Cadeţi: 10-13 ani,
  • Juniori: 14-18 ani

Elevii şcolii care se descurcă bine şi au o afinitate anume pentru acest sport, sunt selectaţi pentru grupele de performanţă (grupele Şoimilor) unde se predau detalii mai tehnice şi se fac mai multe drumeţii şi campări.

Ce se învaţă la Şoim de Munte?

Şcoala noastră se axează pe educaţia montană şi pe toate ramurile auxiliare drumeţiilor. Mai jos, puteţi vedea, descrise în mare domeniile de activitate ale cursurilor.

Bazele educaţiei alpine - unde vom învăţa ce înseamnă muntele, regulile pe care trebuie să le respectăm într-o drumeţie, despre îmbrăcămintea adecvată şi specifică unei drumeţii, despre echipamentul folosit (echipament de protecţie, orientare, semnalizare, etc.), orientare turistică, campare şi multe altele! Acest modul conţine o parte teoretică şi o parte practică indispensabilă pentru un montaniard adevărat.

Jocuri de teambuilding - acestea vor ocupa o parte mare a cursurilor deoarece e important ca procesul de învăţare să se facă cât mai distractiv şi mai ales în echipă! Se vor organiza jocuri de curaj, încredere în echipă şi în sine, pentru dezvoltarea gândirii logice şi a dexterităţii precum şi jocuri pentru dezvoltarea condiţiei fizice. E un modul pur-practic, în care distracţia e un mod de a învăţa.

Protejarea Mediului - natura trebuie păstrată curată dupa terminarea drumeţiilor, de aceea vom pune accent special pe partea de protejare a mediului şi norme de comportament la munte. Vom învăţa să adunăm gunoiul dupa noi, să nu distrugem natura şi să respectăm mediul înconjurător. Acest modul este în mare parte practic, teoria constând mai mult în regulile de comportament.

Prim ajutor - un modul vital care lipseşte din bagajul de cunoştinţe ale multor oameni. Vom învăţa cum să prevenim accidentele, iar în cazul în care se întamplă cum să le tratăm sau menajăm cat mai eficient. Se vor aborda noţiuni uşoare de prim ajutor (pansarea rănilor, arsurilor) cât şi noţiuni de prim ajutor vital (resuscitare, îngrijirea fracturilor), în funcţie de categoria de varstă.

Nutriţie - eşti ceea ce mănânci! Drumeţiile montane pot fi solicitante din punct de vedere fizic, de aceea o alimentaţie sanătoasă stă la baza stării de spirit a individului. Modulul de nutriţie nu se va axa doar pe ce mâncăm la munte ci şi pe ce consumăm în viaţa de zi cu zi pentru a fi sănătoşi şi plini de viaţă.

Meteorologie - e important să ştim când putem continua o tură şi când să ne retragem, în funcţie de condiţiile meteo. În acest modul se prezintă noţiuni generale de meteorologie, fenomenele meteo întâlnite în mediul montan şi cum să le recunoaştem. Vom învăţa cum se interpretează o prognoza meteo, cum să prezicem vremea în funcţie de condiţiile curente şi cum să ne ferim de pericolele care ţin de vreme.

Pentru mai multe detalii despre module şi structurarea lor, accesaţi secţiunea de la baza paginii.

Structura şi locul de desfăşurare a cursurilor

Cursurile se desfăşoară dupămasa şi au durata de o oră şi 20 minute. Structura cursului e variabilă, în funcţie de vârsta grupei şi de tema cursului, dar majoritatea sunt compuse dintr-o parte teoretică scurtă (aprox 15-20 minute) după care se face partea practică bazată pe noile cunoştinţe teoretice. Unele cursuri vor fi pur-practice, altele vor conţine mai multă teorie, după caz.

Locul de desfăşurare variază de asemenea în funcţie de temă şi de condiţiile meteo. Dacă e vreme frumoasă, se preferă cursurile exterioare şi activităţi în natură (Platoul Corneşti, zona Week End, Parcul Municipal), iar dacă nu, se vor face în sală.

În funcţie de nivelul de experienţă al participanţilor, se vor organiza si ture la munte, camping-uri sau tabere pe mai multe zile în diferite zone ale ţării.

Cum pot să fac parte din şcoala Şoim de Munte?

Pentru înscrieri, accesează formularul de înscriere. Înscrierea se poate realiza şi printr-un SMS la numărul 0740-42.88.17, un e-mail la adresa salut@soimdemunte.ro sau un mesaj privat pe pagina noastră de Facebook, care să conţină următoarele date: numele persoanei înscrise, vârsta persoanei înscrise, numele părintelui care face înscrierea, numărul de telefon şi adresa de email.

 Aceleaşi date de contact vă stau la dispoziţie pentru orice întrebare, sugestie sau nelămurire ai avea. Te aşteptăm!